Pozeráte sa niekedy v obchodoch na zloženie cereálií alebo granoly, ktoré zvyknete nakupovať? Nachádza sa tam množstvo chemikálií a umelých látok. Prečo si teda nespraviť granolu doma? Nebude vás to stáť veľa času, budete presne vedieť, čo sa v nej nachádza a chuť bude rovnaká, ako u granoly z obchodu. Máme preto pre vás jednoduchý recept, vďaka ktorému si pripravíte chutnú domácu granolu.

Ako spraviť domácu granolu? Je zdravá, výživná aj chutná (Foto: pixabay.com)

Prečo je lepšie pripraviť si granolu doma?

Granola je zmes ovsených vločiek, medu, ovocia a prípadne semiačok alebo iných ochucovadiel prírodného pôvodu. Väčšinou sa do nej pridávajú potraviny, ktoré majú v sebe množstvo výživných látok, no zároveň sú chutné a cenovo dostupné. Príprava granoly doma je výhodná hlavne v tom, že si do nej namiešate presne to, čo máte radi. Môže to byť čokoláda, arašidové maslo, oriešky, chia semiačka, rôzne druhy sušeného ovocia, med alebo špeciálne druhy vločiek.

Na druhej strane je to aj lacnejšie a vydrží vám to dlho, takže si môžete pripraviť rovno zásoby aj na niekoľko mesiacov. Nepotrebujete ani žiadne drahé domáce či profesionálne spotrebiče, postačia misky na polievku a pár ďalších obľúbených kuchynských pomôcok a drobností.

Jednoduchý a rýchly recept

Poďme ale už konkrétne na prípravu granoly. Najdôležitejší je správny pomer všetkých surovín, aby sa zmes od seba oddeľovala, ale zároveň aby to neboli len suché ovsené vločky. Na prípravu budete potrebovať: 

  • 3 šálky vločiek podľa vášho výberu (ovsené, bezlepkové alebo špaldové)
  • po 1 lyžici vami vybraných orechov a semienok
  • pol šálky medu, sirupu alebo arašidového masla na ochutenie a lepšiu konzistenciu
  • 1 lyžicu roztopeného masla
  • sušené ovocie alebo čokoláda

Všetko potrebné kúpite aj online napríklad na 4Home, využite aj obľúbené zľavové kódy 4Home z webu KuponyZdarma.sk, či pre mnohé iné eshopy a nakúpte ešte výhodnejšie!

Ako prvé zmiešajte vločky, orechy a semienka, maslo a sladidlo podľa vášho výberu. Uistite sa, že je zmes poriadne rozmiešaná a má tú správnu konzistenciu. Potom ju rovnomerne rozložte na papierom vystlaný plech a pečte 40 minút na 150 stupňoch Celzia. Hotovú granolu potom môžete ešte posypať škoricou a po vychladnutí pridať sušené ovocie alebo čokoládu.

Ako spraviť domácu granolu? Je zdravá, výživná aj chutná 5.00/5 Hlasov: 3