Ako si pripravíte lahodnú a najlepšiu kávu ako z kaviarne
Rána mnohých z nás si bez lahodnej a kvalitnej kávy nevieme ani len predstaviť. Takmer v každej rodine sa stal tento nápoj nielen chutným a povzbudzujúcim doplnkom raňajok, ale aj akýmsi rituálom, ktorého dochuť sprevádza celý deň.
A o tom, ako si doma pripraviť rovnako lahodnú a chutnú kávu ako z kaviarne, si povieme viac v našom článku.
Káva ako víno
Káva je právom považovaná za jeden z najobľúbenejších nápojov na svete, navyše za jeden z najstarších. Každá krajina má svoju vlastnú históriu uvedenia ľudu do nej a existujú dokonca aj miestne legendy, ktoré sa neskôr pre každú zem stali všeobecne akceptovanými.
Prvý nápoj vyrobený z kávových zŕn sa v skutočnosti príliš nepodobal tomu, čo sme zvyknutí piť ráno – chuť pripomínala skôr víno, pretože surové zrná boli jednoducho ponorené do vody bez akýchkoľvek ďalších úprav. Neskôr sa začala pridávať voda do kávových zŕn pri pražení.
Dnes si lahodnú kávu vychutnávame v úplne inom spôsobe a princípe. Najlepšie v kaviarni, kde jej jedinečnú chuť dodáva kvalitné spracovanie a príprava v profesionálnych kávovaroch. Kvalitnú kávu pre kaviarne si však môžete vychutnať aj doma. Stačí sa inšpirovať dobrou prípravou.
Stačí pridať vodu
Tajomstvo prípravy chutnej kávy nie je ukryté v žiadnom špeciálnom zaklínadle. Je dobré si uvedomiť, že aj kvalita samotnej vody použitej na prípravu kávy priamo ovplyvňuje chuť tohto nápoja.
Napríklad malý obsah určitých solí vám umožní extrahovať z kávových zŕn tie látky, ktoré dodajú nápoju chuť, arómu a potrebnú silu. Ale v nadmerne tvrdej alebo mineralizovanej vode bude nápoj bez chuti. To je možno dôvod, prečo vám káva z kávovaru v kaviarni chutí viac. Tieto stroje majú v sebe veľmi často zabudované aj vodné filtre.
Ideálna kávová voda by ale nemala byť ani príliš mäkká a so zápachom. Vôňa chlóru, tvrdé cudzie nečistoty, ktoré sa nachádzajú vo vode z vodovodu, môžu kaziť chuť tých najjemnejších odrôd najlepšej kávy.
Pred prípravou nápoja by preto mala byť takáto voda dôkladne vyčistená, ak nemáte profesionálny kávovar, skúste to aspoň pomocou domácich filtrov. Tiež nepripravujte nápoj s usadenou alebo vlažnou vodou, ktorá výrazne zhorší chuť a kvalitu tohto nápoja.
Kúpte si teda kvalitnú kávu, zalejte ju rovnako dobrou vodou a chute nápoja budú výnimočné a vzájomne prepojené v tom najlepšom pomere.
Komerčný článok